VG FØLGER
Skole og utdanning
Olje og energi
Ungdom skyr Nordsjøen

   Av HANS PETTER AASS og HUGO BERGSAKER (foto)

STAVANGER/SNORRE B (VG) Oljebransjen har et problem: Ungdommen vender Norges viktigste bransje ryggen.

 
REKRUTTERING: - Her er vi ikke mange under 30 år, sier plattformsjef Per Andersen (t.h.) på Snorre B. Han og driftsleder Tone Molvik ønsker å rekruttere unge som Rune Skarpenes (21) og Katrine Wright Jacobsen (18). Foto: HUGO BERGSAKER
 

I en undersøkelse blant ungdom i alderen 15 til 24 år, gjort av MMI for Oljeindustriens Landsforening (OLF), sier to av tre unge at de ikke kan tenke seg en jobb i olje- eller gassindustrien.

Årsaken er rett og slett at ungdommene - og særlig jentene - ifølge undersøkelsen ikke synes det virker spennende å jobbe i bransjen.

Føles usikkert

Dessuten oppfatter mange oljearbeidsplassene som usikre.

Det passer særdeles dårlig når nordsjøvirksomheten de neste årene står foran et gedigent generasjonsskifte.

I løpet av kort tid skal nemlig svært mange av de 74 000 ansatte i oljeindustrien skiftes ut med nye medarbeidere. Tredve år etter at oljealderen kom til Norge, nærmer pionerene seg pensjonsalderen.

Ifølge et overslag fra OLF trenger bransjen rundt 50 000 nye medarbeidere de neste tyve årene.

- Vi fikk oss en trykk da det for et par år siden forsvant 18 000 arbeidsplasser på bare 18 måneder som følge av lav oljepris. Derfor er det veldig viktig at vi griper fatt i dette nå, og jeg føler vi er i ferd med å snu trenden, sier administrerende direktør Finn Roar Aamodt i OLF.

Bekymret

Bransjen er så bekymret for rekrutteringen at de har nedsatt en egen prosjektgruppe for å lokke unge mennesker til olje- og gassvirksomheten.

De siste månedene har industrien deltatt med egne stands på yrkesmesser over hele landet for å markere behovet for folk til å lete etter olje og gass, produsere den, foredle og til slutt selge den.

Ifølge MMI-undersøkelsen kjenner bare annenhver norske ungdom mellom 15 og 24 år navnet på en utdanning som kan føre til en karriere innen olje- og gassindustrien.


(VG 08.05.02 kl. 07:46)