Aftenposten - juni 2007:

SeaDrill trenger 2000 nye folk 

Det enorme nybyggingsprogrammet til SeaDrill går hovedsakelig som planlagt. Men sterkt press på underleverandører kan gi  forsinkelser. 

GRETE DE LANGE 


Det er vage signaler fra Seadrillsjefen Kjell E. Jacobsen om at det kan bli mindre forsinkelser i Seadrills nybygningsprogram på 15 rigger. John Fredriksens SeaDrill er en gigant i nybyggingsmarkedet. Det bygges rigger for 2,3 milliarder dollar, rundt 14 milliarder kroner, etter dagens kurs. 
Den første riggen som skal leveres er dypvannsriggen «West E-Drill» fra Sør-Korea. Denne riggen seiler fra Sør-Korea et stykke ut på nyåret. SeaDrill bygger nå syv slike rigger som det er stort behov for i dagens marked.

- Det er alltid slik at når vi bygger rigger så er det bekymringer. Men fremdriften går i hovedsak som planlagt, selv om det er sterkt press på utstyrsprodusentene. Vi har hele tiden klart å arbeide oss rundt problemene sammen med verftet, sier Jacobsen som sover rimelig godt om natten selv om han innrømmer at det er «plenty med risiko igjen, men at SeaDrill foreløpig klarer å styre det rimelig bra».


Sene leveringer. For sene leveringer fra verftene har lenge vært et samtaleemne i riggnæringen. Og flere mindre riggselskaper har måttet melde om både forsinket levering og kostnadsoverskridelser. Men ledelsen i SeaDrill har stått fjellstøtt på at alt går etter planen. Allikevel var bekymringsmeldingen relativt klar på regnskapspresentasjonen for l. kvartal i Shippingklubben i Oslo torsdag. 
- Vi kan være bekymret for en 2-3 ukers forsinkelse på første rigg. Mer er det i tilfelle ikke. Men det lager hull i våre regnskaper. Det hullet har vi ikke noe særlig lyst på, sier Jacobsen som konstaterer at inntjeningen på dypvannsrigger nå er kommet skikkelig opp. 

 

Både for SeaDrill og resten av riggnæringen er behovet for kompetente mennesker enormt når det stadig kommer nye rigger fra verftene i et glitrende riggmarked. Totalt trenger riggnæringen 13 400 personer frem til 2010. SeaDrill skal ha 2000 nye medarbeidere i løpet av de to neste årene. (uthevet av ITC)

grete.de.lange@aftenposten.no